Wednesday, February 9, 2011

CARA JIMAT BAIKI KERETA


Cara Jimat Baiki Kereta Anda-

Atok ingin menurunkan ilmu bagai mana hendak mengatasi masalah kalau kereta anda rosak atau disyaki rosak. Orang kita atau Malaysia kalau rosak sikit senang-senang hantar ke workshop tanpa mengetahui kerosakan sebenarnya. Bila sampai ke workshop maka pomen boleh kelentong kita cukup-cukup sampai ternganga-nganga meleleh air liur. Kalau di UK atau USA ramai yang suka DIY kerana murah dan berilmu pomen kereta.

Begini cara nya:

1. Kalau kereta kita bunyi "tet tet tet" itu maknanya kereta kita ada masalah "tepet"
2. Kalau bunyi "bok bok bok.." itu maknanya gear box ada masalah..
3. Kalau bunyi "ring ring.." itu adalah masalah Piston ring je...
4. Kalau bunyi "tat..tat..tat.." itu ada skrew tak ketat..


Senangkan? So bila pegi workshop kita boleh advice kat pomen repair benda yang kerosakan yang kita tahu je..So, pomen tak berani nak goreng lebih dan jimat cost betul tak.. Tapi ada bunyi yang pomen pun tak boleh tolong atau pengeluar kereta sendiri pun tak boleh...

5. Kalau bunyi kereta kita bunyi 'nen...nen...nen...', apa sebab ?


Jawapan nya: "Finance" pegi check kat bank gerenti dah 3 bulan lebih tak bayar...he...he.... jangan sampai tak balik Raya...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment